Uteritt

Idag var jag och Jasmine ute på världens härligaste ridtur. Det var bara hon och jag och vi tog oss en sväng upp till Skarsjön och sedan joggade jag henne lite ute i skogen tills jag kände att det var dags för henne att explodera i galoppen! Hm.. undrar när det var vi red en uteritt senast? Eftersom hon oftast brukar vägra gå ut själv så händer det inte så ofta att jag rider ut eftersom jag inte har jättemånga att rida med. Men idag så var jag bara tvungen att bli arg på henne en gång, sedan traskade hon snällt på med öronen frammåt, helt själv. Det var som en helt annan häst, haha! Duktig som tusan, det blev mycket beröm och godis efteråt!

Det är inte ofta vi syns till i hoppsadeln inte!


Beta på

När jag var ute på prommis med Jasmine igår så passade jag på att släppa henne lite i en av sommarhagarna så att hon kunde beta lite i 10-20 min. Jag tar det för vana varje år att börja beta på hästen några veckor innan i 10-20 min för att minska risken för fång när hon sedan ska ut på betet. Hon uppskattade det i alla fall. Hon ville inte titta upp mot kameran hur mycket jag än gjorde fula ljud och roliga hopp, haha!

Jag vet att det är många som bara släpper ut hästarna på bete utan att göra någonting först, beta på elr. liknande. Är du en av dem? Jag undrar hur ni tänker kring att hästarna kan få fång när man bara släpper ut dem?


Back in time

Bläddrade igenom bilder från i somras/höstas och hittade några superfina bilder som jag inte ens lagt märke till tidigare. Bland annat den här nedan. Är den inte hur gullig som helst?

Det var ett träningspass jag hade för min gamla tränare i September någon gång medan det forfarande var hyffsat varmt om kvällarna. Vi tränade på förlängd steglängd/ökad trav och det var även då det släppte. Saknar det ridpasset!


Bilder från Anna träningen

Hon var ju, som ni nog ser, väldigt stel och okänslig i början. Ville släpa benen efter sig och höja huvudet, hon var allmänt spänd och vägrade lyssna. Ju längre ner man kommer på bilderna, desto mer ser man hur hon slappnar av.


Sjuklig mupphäst

Jag har ju glömt att berätta att Jasmine har ett litet sår i hoven, eller ja, det är inget sår längre utan mer som en öm punkt. När hovslagaren var här sist så hade Jasmine en s.k. "svart prick" i hoven. Det är som början på en hovböld. (tror jag, haha?)

I vilket fall så klarar hon av att gå i ridhus där det inte finns några stenar eller något grus. Hon klarar även av att gå på grus om jag plåstrar om hoven på henne så att stenarna inte kan komma åt det. Hon är inte halt och har ingen puls, vilket hon inte haft under hela den här tiden. Den är bara om något vasst (som en sten eller hovkrats) kommer emot som hon ömmar.

Nu är det ju bara jag som är lite nojig då vad gällande att släppa ut henne i stora hagen eftersom de är så otroligt leriga och det finns stora stenar. Dessutom står hennes hagkompis i sjukhage nu också, så då skulle hon få gå själv eftersom de andra redan har kommit ut på bete.

Fast jag tror att hon uppsakattar det ändå eftersom jag vet att hon inte gillar de äckliga hagarna som finns här, det är det ingen som gör!


Drar mig till stallet

Nu ska jag ta mig upp till stallet och pyssla om min pärla. Ska ta en prommenad med Jasmine tillsammans med en kompis eftersom hon gick såpass hårt på träningen igår. Tror att jag slänger med kameran och det lilla objekivet för att se om jag lyckas fånga min polle på bild idag eller om hon bara vill vara grinig.

See ya in a bit!


Träning hos Anna

Var och tränade för Anna Jarnald igår för andra gången. Behöver jag sammanfatta träningen med ett annat ord än suverän? Det gick mycket bättre än sist gång jag var där för 2-3 veckor sedan. Anna tyckte hon var mycket finare i formen den här gången och jag tyckte hon var mjukare i munnen.

Det vi fokserade på under ridpasset var att Jasmine skulle ha "snabba bakben". Nu när hon har vilat så länge så tappar hon lätt bakbenen och vill inte sätta under sig och blir på så sätt vädigt seg och man får ingen reaktion när man ska göra någonting. Så, så fort hon blev slö med bakbenen så skulle jag dutta med spöt eller använda spöt så att hon inte släpade benen efter sig.

I börjad av ridpasset så gjorde jag mycket övergångar. Först skritt-halt-skritt och därefter trav-skritt-trav. Jag travade även mer den här gången än förra gången, så efter övergångarna så travade jag och vände ofta över ridbanan som en halvmåne, som en halv volt liksom, haha. -Skrittpaus- Sedan red jag innanför spåret och gjorde övergång till skritt vid E och B. Men var riktigt svårt att hålla henne rak, hon vinglade hur mycket som helst och i vänster varv så försökte hon i varje övergång att ringla ut till spåret igen. Sedan så var det galopp som gällde. Först i vänster och sedan i höger, med skrittpaus emellan. Det märks verkligen att det är i höger sida hon vart skadad efterom hon orkade hålla igång galoppen säkert två varv mer i vänster än i höger. Men som vanligt gjorde hon sitt bästa!
Eter galoppen så travade jag henne lite lång och låg, hon blev superfin då!


Äntligen!!

Var och tränade för Anna igår med Jasmine och på vägen hem så fick jag världens blogglust och väldens motivation till att blogga. Vet inte vad det kom ifrån och jag fick helt plötsligt 1000 idéer på vad jag kan skriva om, haha. Äntligen så kom min blogglust tillbaka. Jag antar att den har legat i ide precis som min motivation till att fortsätt kämpa med ridningen eftersom allt känt så meningslöst och hopplöst.

Jag hoppas i vilket fall att jag kan vinna tillbaka alla mina förlorade läsare som jag tappat medan jag vart borta. Jag har ändå märkt att inte alla har övergett mig helt i alla fall eftersom det rullat in kommentarer här med jämna mellanrum. Kul, kul, hoppas ni andra kommer tillbaka också!


Jag och Nathan , Munkedal 15/4


Världens sämsta bloggare

Hejsan!

Över en vecka sedan jag gjorde något på bloggen senast. Ska jag vara ärlig så har ja knappt suttit vid datan över huvud taget. Jag klarade mig utan datan tre dagar i rad, det är nog rekord för mig? I vilket fall så har det vart packat i skolan. Prov och framför allt miljoner olika inlämningsuppgifter. Jag ligger efter med 5 uppsatser dessutom. Sedan lite nationella prov ovanpå det.I stallet så har allting verkligen sniglat sig fram. Det är ingnting som gårsom jag vill. Just nu så har Jasmine ett sår i hoven som hon haft i en vecka nu ungefär. Detta satte käppar i hjulet direkt och nu kan jag int göra någnting annat än att skritta henne på asfalt och gå med henne på gräs om foten är omplåstrad. Just nu står hon i en liten gräshage med en omplåstrad fossing så att det inte ska komma skit i.

I vilket fall skulle jag försöka komma igång igen eftersom jag har fått ett riktigt roligt erbjudande!


Vill tillbaka

Sista träningen för tränare innan vi upptäckte skadan

Det går inte att beskriva med ord hur mycket jag saknar när allt gick som på räls och vi tog hem vinst efter vinst och precis skulle starta La, jag vill ha det tillbaka!


One week ago - Lysekils ryttarförening

För en vecka sedan så tävlade jag med Natte på Lysekils ryttarförening. Det gick väl inte riktigt så bra som jag hoppades på att det skulle göra, men helt okej!
Natte var ganska seg hela dagen vilket såklart påverkade resultatet på banan eftersom han blev ännu segae där inne. I förklassen fick jag 62.22% utan placering. I lagklassen så fick jag 64.81% och en delad 4:e placering där jag vann en film samt ett 3x2 paket med Twix.

Jag tycker inte att jag kan kräva så mycket med tanke på hur bra det gick förra gången i Munkedal. Jag hade ridit honom fyra gånger och går in och vinner förklassen och kommer tvåa i lagklassen, haha!


Dags för start

Om ca 5 min är det dags för mig att gå in på banan med Natte. Förhoppningsvis går det lika bra som sist gång, så håll alla era tummar och tår!


BloppisGrått Glen Gordon dressyr schabrak strl. ponny till salu. Endast användt en gång och är i nyskick.
Nypris 399:-, lägg bud. Skulle även kunna tänka mig att byta mot en likvärdig produkt.

Frakten ingår ej! Maila mig på jessicach@live.se om du är intresserad.

Jag utan problem ha schabraket på min 16"-16.5"  dressyr sadel.

Uppe tidigt

Detta blev en tidig morgon, och ändå har jag inte ens gått upp ur sängen än, haha. Jag behöver inte gå upp förrän klockan är 06.00. Iochförsig bara 10 4 min kvar nu.

I vilket fall så kommer ja nog att uppdatera er via mobilen idag så att ni hänger med litegrann. Har gjort ett och annat tidsinställt också ifall jag inte skulle få bukt på blogg.se appen.


Jag och Sandra på prisutdelningen i Munkedal


Nathan

Nu hade jag tänkt berätta ytterligare något hemligt, eller något som jag inte har berättat här, rättare sagt. Många vet nog redan om det, men de flesta har nog inte en aning.

För 2 veckor sedan så var jag på Munkedals ridklubb och tävlade Bohuscupen dressyr med min kompis ponny, Nathan. Detta endast för att min klubb skulle få ihop ett lag eftersom Bohuscupen är en lagtävling. Innan detta så hade jag ridit honom 4 gånger, trots detta så knep vi en första plats i förklassen och en andra plats i lagklassen på 69.259% respektive 70.370%. Riktigt, riktgt roligt!

Imorgon så kör vi på igen och vi åker till Lysekils ryttarförening. Hoppas det går lika bra den här gången!

Vill ni se film från någon av ritterna?


Något nytt på G

Bilder från förra söndagen. Jag kommer inte att avslöja så mycket än, ni får väl gissa så länge!


Träning bokad

I onsdags så tränade jag i paddocken. Det var riktigt härligt väder sent in på kvällen, så när klockan var efter 20.30 så red jag fortafrande runt i T-shirt, somrigt värre.

Under passet så kändes hon fortafrande jobbig i vänster i och med att hon inte vill ta yttertygeln. Men hon var även jobbig i höger på så sätt att hon blev tung och jag fick nästan känslan att hon nästan sulle välta frammåt. Det kvittde vad jag gjorde, jag blev inte av med det. Jag provade att lätta i handen och även att ha mer tryck i den, mer drivning, mindre drivning, men näe.

Dagen innan så hade mamma försökt att få tag på en tränare utan att lyckas. Men under kvällen så ringde hon igen och denna gången svarade hon och det är bestämt att det är träning nu på tisdag. Tränaren jag ska träna för heter Anna Jarnald. Jag har tränat för henne en gång tidigare men med min förra ponny och jag var riktigt nöjd med henne. Tyvärr så kunde jag inte ha kvar min tidigare tränare Sofia eftersom hon flyttat för långt bort. Jättesynd eftersom hon var grym och kände både mig och Jasmine från insidan och ut. Men jag får väl göra det bästa av situationen, det finns säkert jättemång andra bra tränare. Hoppas Anna är lika bra som hon var sist gång jag red för henne.


För porslinshästenNu var jag ju ändå lite vitsig, haha?

Tråkig polle

Försökte busa lite med Jasmine i paddocken idag, men hon var tydligen inte på något vidare bushumör. Det är konstigt, hon har vart lite matt på sistone, inte riktigt så livfull som hon brukar vara. Jag har ingen aning om vad det är som har hänt! Det skrämmer mig lite att inte veta.

I vilket fall så ska jag vekligen komma igång med hennes träning på allvar nu. Hon har fått ta det lite lugnare ett tag nu, men nu jävlar ska jag få upp både hennes muskler och kondition igen. Vi får bara hoppas att skadan har försvunnit! Hoppas!

Det kommer att bli en massa bommar och ut på grusvägar och bara trava så att hon får upp flåset. Hade så gärna velat klättra med henne också, men det får jag inte än. Har ni bra tips på att få upp muskler och kondis så är det bara att hojta till!


Dagens fråga


Ska ni till Falsterbo i sommar?

 


När det kommer till utrustning..

Utrustning hit, utrustning dit. Martingaler här, svanskappor där. När det kommer till vad det är för utrustning vi använder till våra hästar så finns det väldigt många delade åsikter. Vissa kanske tycker att det är fint med 10000 olika hjälptyglar men som egentligen bara skadar hästen.

Den utrustning som jag hade tänkt prata och diskutera lite kring är den utrustning som används i travet. I och med att jag var och tittade på trav för ett tag sedan så fick jag mig en liten inblick i vad det kan finnas för olika utrustningmodeller. Bland annat olika "ögonlappar", utstående saker från nosryggen, till en rem från nacken till selen som jag tror används för att hålla huvudena på hästarna uppe.Ska jag vara ärlig så tycker jag faktiskt att det var överdrivet mycket utrustning som de hade på hästarna. Visst, ögonlapparna förstår jag och att skydda hästens ben tycker jag, är obligatoriskt, men resten.. som att hålla huvudena uppe? Det ger ju bara otroligt mycket ryggproblem i slutändan. och stora järnstänger kors över nosryggen. Varför inte bara ett hederligt gammalt träns?

Folk som försvarar att detta inte är någon form av plåga för hästarna kan gå och slänga sig i väggen! Hur glada ser hästarna ut egentligen på skala? Att hålla huvudena uppe på hästarna kan ju inte vara behagligt.

Detta är min åsikt, vad är din?

Panik!

När jag var i stallet förut så fick jag reda på att jag skulle ha muntligt prov i SO imorgon och jag kom inte hem förrän klockan var 21.30. Panik! Nu vet jag vad jag ska göra inatt i alla fall, inte blogga!


Lamicell

Var för ett tag sedan hos Stenungsund häst och foder där de säljer ut hela sortimentet för halva priset. Hittade de här lamicell lindorna för 190 :-. Rena kapet ju! För det priset får man liksom 1 par Mias lindor. Här har vi 2 par lindor med superkvalité till exakt samma pris, haha!

Dock hade jag valt en annan färg om det fanns eftersom jag redan har typ 100 marinblåa lindor redan, woups! Ska desutom använda dem idag tror jag!


Inte för att skryta...

Medans jag ändå håller på att ladda upp en massa bilder så kan jag ju passa på att berätta att det var jag som gjorde Sandras donut i söndags. Inte för att den var något speciellt eller ens välgjord, men inte för att skryta, det var den första donuten som jag gjort i hela mitt liv. Visst var den inte tokig ändå?


Sandra och Bero - Framridning och banan

Min fina vän och sagoponnyn. Det kunde inte bli bätte matchat, eller hur?!


Klubbtävling

Det var en liten dressyrtävling uppe på ridklubben idag. Det var underbart väder och de flesta verkade vara på riktigt gott humör. Speciellt jag eftersom jag gick i shorts och linne, hahaha. Summerfeelings på G!

Jag hann precis upp till stallet innan min kompis skulle starta så jag snackade med henne på framridningen litegrann och gav lite tips och fotade. Det gick riktigt bra för henne och hon kom tvåa!


Tappsko

Stackars Jasmine hade tappat din framsko när jag kom till stallet igår. Ska se om vi lyckas få tag på en hovslagare idag eller imorgon. 
Hade tänkt busa lite med henne i paddocken, men så blev det inte, utan jag gosade och pysslade om henne lite extra istället.

Jag trimmade hovskägget som har börjat växa ut litegrann och klippte även den väldigt långa manen som hon har fått. Den hade fått någon konstig ful rand, haha, det går inte riktigt att förklara. Ni ska få bilder på det i ett annat inlägg. Det var kanske från när jag tunnade ut den förra året?! Fast det borde ju ha vuxit ut vid det här laget..

I vilket fall så tror jag att hon uppskattade det en stund, tills jag skulle börja ta bilder, då blev hon väldigt rastlös och vägrade stå still, haha.


Nu när jag klippt manen såppas kort så kommer i princip hälften av den att hamna på fel sida, haha.UngDressyr är en hästblogg som även kommer att handla lite om min vardag. Jag som sitter bakom skärmen och driver bloggen heter Jessica och är 15 år gammal. Mina intressen består till mestadels av hästar, men att fototgrafera är även ett stort intresse.

Min ponny - Jasmine - som bloggen kommer kretsa mycket runt, är ett C-ponny sto, född 1998. Hon är utbildad upp till FEI och hon har varit i min ägo i ca 4 mån nu. Vi har startat upp till Lb med massor av vinster, vi skulle även ha debuterat La i höstas, men pga. att Jasmine blev skadad så hann vi aldrig så långt.bloglovin
RSS 2.0