Hästens form

Man hör debatter överallt på internet angåenda hästens form, hur högt den ska gå, hur lågt den ska gå, hur djupt den ska gå osv.

Men vad är egentligen det rätta?

Jag har sett lite överallt på olika sorters bloggar och även på olika tävlingar hur folk smutskastar hur man rider sin häst i form. Att den går för högt, för lågt, för djupt, den går under tygeln och oh herregud den går ju i rollkür!
Snälla lägg ner!

Det enda som egentligen betyder någoning i det här sammanhanget är om hästen har med sina bakben eller inte. Om den nu går lite under tyglen, visst den kanske inte är helt lösgjord, den kanske är spänd eller helt enkelt inte tillräckligt stark. Om den går över tygeln? Den kanske har väldigt svårt för att gå i form och trampa under sig, den kanske bara är spänd för dagen eller något annat som du inte har en aning om.

Det jag vill komma till är att man inte ska yttra sig om något man inte vet någonting om. Man ska inte yttra sig om något förrän man faktiskt har satt sig upp på hästen och visat att man faktiskt kan göra det bättre själv.

Vissa hästar kanske rent utav trivs med att gå med nosen bland molnen, lite över lodplanet eller lite under, hästar är olika individer precis som vi människor och vi alla går ju inte exakt likadant eller har likadan hållning, eller hur? Det är väldigt individuellt, men det kan även bero på hur hårt ryttaren håller i tygeln.Enligt mig finns det inget rätt och fel så länge man inte sågar ellr drar hästen ner i form


Kommentarer
Postat av: Irma o Amanda

riktigt fin ponny måste jag säga! :)

2012-02-21 @ 11:48:15
URL: http://teamchevall.blogg.se/
Postat av: ullis

aha typ de smartaste jag har hörst någon säga ang hästens form! ;O huvudsaken är ju att hästen går och är avslappnad, vist lite spänning ska det vara men det ska ju vara rätt sorts spänning :P och som du säger att den har baken med sig och att den jobbar med ryggen

2012-02-21 @ 16:15:51
Postat av: Successen :)

Håller med dig! :)

2012-02-21 @ 19:43:14
URL: http://successen.blogg.se/
Postat av: Kicki

Formen hänger ju ihop med hästens exteriör och utbildningsgrad. Och man ska ju även kunna variera formen under ett och samma arbetspass. Så du har rätt: den rätta formen är delvis individuell. Men rollkuren kan kanske fortfarande debatteras....

2012-02-22 @ 08:00:35
URL: http://stallbabbel.wordpress.com
Postat av: Marie

Bra skrivet!

2012-02-22 @ 13:07:20
URL: http://ettbenivarjehorn.blogg.se/
Postat av: Ponnyflickan

Formen är individuell, ja, men inte fråga dm utan cm. Precis som du själv formulerade det, om den går lite över eller under, kanske är det . . . som inte stämmer.Överlinjen är den som är viktig. När man rider hästen lång och låg så stretchar den överlinjen, töjer ut ovansidan. När hästen jobbar som den ska så kortas överlinjen, manken lyfts (blir rundare i kroppen). Ju mer bakbenen engageras att bära, ju mer lyfts manken. Bakbenen kan jobba på full fart utan att det blir rätt, om dom jobbar med påskjut istället för bärkraft.Man måste vara medveten om hur det hela funkar för att veta när hästen går i form (mellan hand och skänkel) och när den går 'i form' (avknäckt). Överlinjen måste vara 'påkopplad' hela vägen, från svans till öron, annars blir det som att informationen från bakbenen försvinner ut någonstans på vägen (där linjen är bruten).Det vanligaste felet är att ryttaren kortar hästen efter tygeln (istället för tvärtom) vilket skapar antingen motsträvighet (blir stark eller hängig) eller att den knäcker av (tills man drivit på och engagerat den). Lär man sig istället att korta den genom att engagera rätt muskler så kommer formen att bli rätt, eftersom man aldrig forcerat dit den med handen, man slipper onödigt tjafs och hästen har själv visat vart formen är bra! Smart va? ; )Handen tillhör hästen!

2012-02-22 @ 14:51:23
URL: http://ponnyflickan.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

UngDressyr är en hästblogg som även kommer att handla lite om min vardag. Jag som sitter bakom skärmen och driver bloggen heter Jessica och är 15 år gammal. Mina intressen består till mestadels av hästar, men att fototgrafera är även ett stort intresse.

Min ponny - Jasmine - som bloggen kommer kretsa mycket runt, är ett C-ponny sto, född 1998. Hon är utbildad upp till FEI och hon har varit i min ägo i ca 4 mån nu. Vi har startat upp till Lb med massor av vinster, vi skulle även ha debuterat La i höstas, men pga. att Jasmine blev skadad så hann vi aldrig så långt.bloglovin
RSS 2.0