Lite funderingar kring muggen

När jag tvättar Jasmines mugg så måste jag ju torka pälsen så att den blir torr så att jag sedan kan smörja in med Helosan. Men det tar så himla lång tid för hennes päls att torka i och med att den ändå är ganska lång och så himla tjock. den blir nästan aldrig helt torr om jag inte skall behöva vänta i över 1 h.

Så mina funderingar kring detta är att varför man inte kan raka hennes ben? Jag har ju hört att det är bra att ha kvar pälsen för att den skyddar karlederna mot smuts och så. Men enligt min hypotes så är de nästan en nackdel att ha kvar pälsen på benen eftersom det fastnar så innerligt mycket mer smuts som är väldigt svårt att få bort vilket då leder till mugg om man sätter på benskydd/lindor.

Det tar ju även väldigt lång tid för lång päls att torka, och när karleden hela tiden är blöt så är det ju inte heller bra, det kan ju också leda till mugg.

Ni som är bra på mugg, vad tror ni?


Kommentarer
Postat av: amanda

så länge hagen inte är en lerpöl tycker jag du ska raka benen :) blir ju mycket lättare att sköta muggen då :D annars får du väl använda hårfön :P

2012-01-08 @ 11:56:10
URL: http://amaandalundhs.blogg.se/
Postat av: Angelina svedbo

Fattar inte varför folk ens överväger att inte raka benen på sin hästar, det är mycket mer hygieniskt och renligare att klippa benen :)

2012-01-08 @ 12:07:25
Postat av: Sofia

Rekommenderar dig STARKT att inte raka benen. Det ser mkt finare ut och välvårdat ut, ja. Men pälsen är där just för att skydda mot smuts. Har själv haft en häst med mugg och veterinären berättade varför man inte ska raka benen på hästen. Rekommenderar att du använder hund örondroppar vilket vi gjorde. Men fy tusan va dyrt det är, 800 kr för en liiiiten burk och en burk går åt per gång ( 4 ben ). Men för att förhindra mugg ska man spola benen vid intagning (ifall dom är leriga), ha en torr bädd (dvs ingen kiss osv), och när man borstar känna igenom benen för och borsta lite extra. Men jag rekommenderar, Klipp inte benen. Fattar ärligt talat inte vad folk tänker på när dom rakar benen bara för det är snyggt osv när det är till för SKYDDA BENEN.



kram

2012-01-08 @ 12:15:59
Postat av: Emelie

Hej!

Vi har börjat med HOT or NOT på vår blogg, var med du också ;)

2012-01-08 @ 12:43:43
URL: http://jedressage.blogg.se/
Postat av: Jen

Jag fick hjälp av en att raka bort muggen och få en brandgata på ca 1 cm runt om muggen. Är mer lätt sköt och brandgatan gör att de inte sprider sig. De torkar fortare när de är klippt. Ger de inte med sig eller benet blir svullet så ska man prata med en veterinär!! vi fick tror de var penicillin i pulverform som man blandade i vanlig matolja och la på benet och ett bandage över och lätt de sitta på i 12-24 timmar sedan tvättade man av benet och då ramlade muggen bort. Jag höll på ca 2 månader med min mugg innan jag fick ett recept av veterinären och på två behandlingar så var muggen helt borta.



De viktiga är om man klipper att man ska göra rent klippmaskinen(skären) med bakteriedödande både innan och efter att man klipper. Jag hade en sådan tur att en veterinär assistent kunde låna en klippmaskin på jobbet så hon fixade allt så de bara för mig att klippa. /Jen

2012-01-08 @ 13:09:25
URL: http://dressyrjen.blogg.se/
Postat av: dtdressage.blogg.se

Min ponny hade mugg och jag klippte lite runt om bara:)

Gjorde rent med lactacyd och pillade bort alla skorpor och skorv och torkade sedan med en handduk och smorde in med helosan så var det bort på ca 2 veckor :D

2012-01-08 @ 13:21:45
URL: http://dtdressage.blogg.se/
Postat av: Anonym

Nä, att raka benen är en rätt dum idé. Det du kan göra för att det ska gå snabbare att torka benen, är att använda en mjuk handduk och torka torrt. När du rakar bort pälsen, tar du även bort skyddet. Bättre att spola rent benen noga, du kan använda ett duschhandtag på slangen, så kan du spola mer noga, sen är det bara att torka benen, lätt och smidigt :)

2012-01-08 @ 13:23:32
Postat av: Theresé - Dressageroyals

Jag tycker inte du ska raka benen, då kan de bli mycket mer mugg/rasp mycket fortare eftersom hon inte har så mycket päls om du rakar henne.



Vad jag hört är det ju bra att återfukta muggen så det inte blir för torrt och det är lättare att ta bort med fingrarna för då är "plupparna" mjuka och helosanen hjälper, de har vi också till hästarna.



Men vi torkar så mycket det går med handduk på benen och asså det ska ju inte vara så blött så det droppar men det gör inte så mycket om det är lite fuktigt för det blir lättare att ta bort muggen med naglarna.



Jag tvättar varje dag, torkar med handduk och sen smörjer med helosan eller idomin för det mjukar upp men är jobbit att få bort..

Men håret är bra! :)



Sen har vi en smart lösning i stallet, om du grejar med mer hästar efter du grejsat med hennes ben och sen tvättar du ju händerna förstås. Köp en burk med servetter som är spritade eller kräm för då är risken mindre att du smittar det till andra hästars ben :)

Bara ett tips!



Kram på dej <3

2012-01-08 @ 14:31:33
URL: http://dressageroyals.blogg.se/
Postat av: Agnes Åberg

Tycker du ska raka benen, min kompis hade en svår mugg på sin häst över halva benet och vetrinären rakade så raka är en bra ide. Lättare att behandla muggen liksom ;)

2012-01-08 @ 15:01:12
URL: http://agnessan.blogg.se/
Postat av: Martina & Lady Chanfonett

Två st har hästar med mugg i stallet, dom har rakat precis där muggen är för att underlätta :)

2012-01-08 @ 15:54:11
URL: http://maartina.blogg.se/
Postat av: Ellinor Essen

Du kan ju raka bara karleden :)

Jag klipper alltid där på Bosse och Carisma :)

2012-01-08 @ 17:32:41
Postat av: Agnes - Hästfantast

Själv är jag inget stort fan av helosansalva då den är petroleumbaserad (en restprodukt från oljeindustrin, bensin alltså) och bara täpper till huden. Jag skulle rekommendera att du köper en salva med naturliga ingredienser som är speciellt anpassad för mugg. Bokebergs Karledssalva innehåller Emuolja och örtextrakt som ska vara speciellt bra för mugg. Jag stötte på denna av en slump när jag följde med min syster till hennes medryttarhäst en gång och hon sa till mig att smörja in denna salvan där han hade mugg och jag tyckte att den verkade riktigt bra! Den gjorde "skorporna" mjukare så att man kunde pilla bort de som satt löst och örtextrakten "bekämpar" muggen. Om min häst får problem med mugg kommer jag absolut köpa den salvan! :)



Finns att köpa här: http://ponnygalnaa.blogg.se/2012/january/tips.html#comment för 78 kr/50 ml och frakten kostar 29 kr.

2012-01-08 @ 17:49:36
URL: http://hastfantast.blogspot.com
Postat av: Ninna

Hej! Jag hade samma problem som du med en av mina gamla hästar. Hon hade mkt mugg. Men de finns en spray på hööks. kommer inte ihåg va den hete men det blir som lila av den. sen drar du på mycket häst salva ((en svart burk) så kan jag lova att de går bort snabbt! Sen behöver du inte vänta på att ågot ska torka. Dock så blir man väldigt lila.

2012-01-08 @ 18:06:19
URL: http://ninnow.blogg.se/
Postat av: Linn

Om hästarna har jätte mycket mugg och det går inte bort så kan vetrinären klippa bort exakt all päls på benet och då brukar det gå bättre att få bort den :)

2012-01-08 @ 21:51:58
URL: http://finasteponnyn.blogg.se/
Postat av: sarah.

Tvätta med hibiscrub, jätteeffektivt mot mugg då det torkar ut huden, dock är det nog bra att ta helosan efteråt :)

2012-01-09 @ 11:16:59
URL: http://nattstad.se/sarahthorsen
Postat av: Amanda

Min häst hade väldigt mycket mugg, jag tvättade med hexocilschampo på kvällen och torkade av det värsta sen smörjde jag in han när han fortfarande var blöt och skorvorna var mjuka. Jag smörjde med riktigt mycket helosan. Sen fick det torka av sig själv så helosanen torkade in. Ett tips bara, funkade bra på min . Hoppas det försvinner :)!

2012-01-09 @ 12:26:01
Postat av: Agnes Åberg

Min kompis testade att ta ett lager helosan och sedan jodopax utanpå så det blir som en hinna runt. Det funkade bra för henne, har själv inte testat (: Men det verkar funka ;)

2012-01-09 @ 17:20:57
URL: http://agnessan.blogg.se/
Postat av: jackie

När min ponny hade mugg var det första min veterinär sa att raka benen för att det ska bli enklare och behandla och sen bandagera det med bomull mm. Det funkade sjukt bra!

2012-01-09 @ 17:43:56
URL: http://jackiesliv.devote.se
Postat av: charlotta

jag föredrar att raka, det fastnar inte så mycket lera och det är lättare att rengöra. :)

2012-01-09 @ 20:09:00
URL: http://overhindret.blogg.se/
Postat av: Elsa

Sluta spola hästarnas ben hela tiden så slipper ni troligtvis mugg!

Muggen beror på att det kommit in smuts och blivit infekterat. När man spolar benen så sprickor huden eftersom den blir torr och då kommer det lättare in smuts. Bättre att vänta tills benen torkar och sen borsta ur dem ordentlige med en mjuk borste.

Jag skulle inte heller raka benen, håret är till för att skydda :)

2012-01-09 @ 20:25:01
Postat av: Emelie

Erfaren mugg"skötare". ;) Klipp benen! Ingen fara och benen är lättare att hålla rena, troligtvis får du bort muggen väldigt fort. :) Du kan även smörja med Salesyl-vase 2%, en väldigt fet kräm som gör att huden mjukas upp och skorporna lossnar. :) Rekomenderar inte helosan då den är mycket "blötare", Salesyl-vase 2% går att köpa på apoteket, fråga personalen så kan dom visa dig var det finns (om du itne redan har det?!). Smörj rikligt och "massera" in det ordentligt, gör absolut inget om det är ett lager med salva kvar. SUPERBRA! :) HiBiScrub är också bra (apoteket) det ska du tvätta med först, men är inte att rekomendera om muggen har öppna sår. Vircon som man sprayar stall osv med för att få bort bakterier osv med (torkar ut och är bakteriedödande) funkar också superbra mot mugg! :) Lycka till!

2012-01-10 @ 11:20:49
URL: http://horsebusiness.blogg.se/
Postat av: Emelie

Salesyl-vase står för Salesylsyravaselin. :)

2012-01-10 @ 11:21:44
URL: http://horsebusiness.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

UngDressyr är en hästblogg som även kommer att handla lite om min vardag. Jag som sitter bakom skärmen och driver bloggen heter Jessica och är 15 år gammal. Mina intressen består till mestadels av hästar, men att fototgrafera är även ett stort intresse.

Min ponny - Jasmine - som bloggen kommer kretsa mycket runt, är ett C-ponny sto, född 1998. Hon är utbildad upp till FEI och hon har varit i min ägo i ca 4 mån nu. Vi har startat upp till Lb med massor av vinster, vi skulle även ha debuterat La i höstas, men pga. att Jasmine blev skadad så hann vi aldrig så långt.



bloglovin
RSS 2.0